Chia sú drobné semienka rastliny šalvie hispánskej. Sú významným zdrojom bielkovín, omega 3 mastných kyselín a predovšetkým vlákniny.
Obsahujú radu antioxidantov a minerálnych látok - vápnik, železo, zinok, draslík, horčík, fosfor. Charakteristická vlastnosť týchto semien je výborná schopnosť na seba viazať vodu.
Konopné semienka sú najlepšie pražené, čím sa zvýrazní ich orechová chuť. Možno ich pridať do mnohých sladkých aj slaných pokrmov alebo použiť na výrobu mlieka.
Ľanové semienko má príjemnú orieškovú chuť, lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch. Jeho výhodou je dobrá skladovateľnosť a vysoká trvanlivosť.
pozoruhodný je jeho vysoký obsah karoténov, ktorý je spolu s horčíkom, vápnikom a zinkom výborným liekom na choroby očí, slizníc, kože, nechtov a vlasov.
Slnečnicové semienka majú príjemnú orieškovú chuť. Sú lúpané a ich použitie je veľmi univerzálne. Vyrobíte si z nich maslo, mlieko alebo napríklad syr. Hodia sa do šalátov, príloh, pečiva či kaší.