Cícer dodáva telu významné množstvo bielkovin, ktorých obsah je rovnaký alebo väčší než v mäse či vajciach. Z minerálov stojí za zmienku železo (trikrát viac ako v mäse), draslík, horčík, vápnik a zinok.
Čím viac je fazuľa tmavšia, tím má výraznejšiu chuť a jej proteíny sú strávitelnejšie. Fazuľa adzuki prechádza z Číny a v súčastnosti sa pestuje po celej juhovýchodnej Ázii.
Čím je fazuľa tmavšia, tým má výraznejšiu chuť, ktorá je podobná fazuli adzuki.
Výborne pôsobí nie len svojou chuťou ale aj svojou výraznou farbou, dokonca aj po uvarení. Má široké využitie v teplej i v studenej kuchyni.
Obsahuje najviac bielkovín zo všetkých plodín. Vysoký obsah vitamínu B, lecitínu, vápnika a horčíka priaznivo pôsobí na nervovú sústavu. Pravidelná konzumácia znižuje LDL cholesterol, pomáha upraviť vysoký krvný tlak.
Červená šošovica nemá šupku ako iné strukoviny a je sfarbená do oranžova. Nemusí sa namáčať a rýchlo sa uvarí. Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky.