Pohánka je prirodzene bezlepková pseudoobilnina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je univerzálne, hodí sa na sladko aj na slano. Po namáčaní má využitie aj v raw strave, napríklad ako chrumkavá granola na raňajky. Skvele sa dopĺňa s hubami - v rizote alebo v čiernom kubovi.
Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, veľmi chutné a prirodzene bezlepkové. Odporúčajú sa ľuďom s ochorením žalúdka a pankreasu. V kuchyni má veľmi široké využitie.
úpané proso, je ľahko stráviteľné, obsahuje vitamíny B a E. Pre bohatý obsah minerálnych látok (železo, meď, draslík) sa odporúča pri stavoch vyčerpanosti, po chorobách a úrazoch, na pribratie a zlepšenie látkovej premeny. Odvar sa používa na prečistenie organizmu a na vyvolanie silného potenia.
Pšenové vločky sú vyrobené len zo pšena. Pšeno to sú žlté guľôčky, ktoré dostaneme po odstránení šupiek z prosa. Pšenové vločky sú typickej orieškovej chuti, bez pridaného cukru. Vhodné sú na prípravu bezlepkových raňajok a bezlepkových kaší.