463006
Nový produkt
Tamari je sójová omáčka, ktorá vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe miso pasty. Oproti shoyu je tmavšia, hustejšia a chuťovo výraznejšia. Naplno zažiari pri príprave studených zálievok, omáčok a pikantných dipov.
Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín. Oproti obyčajným lacným „sójovým omáčkam" tamari neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
V Dobrotách leto 2013 sa na strane 4-6 a 12-13 dočítate bližšie informácie o fermentovaných sójových výrobkoch a ďalších japonských výrobkoch. Nájdete tu ďalšie zaujímavé informácie o výrobe a tipy na použitie japonských fermentovaných špecialít - shoyu, tamari a miso.
Tipy na použitie:
Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa, naopak, odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.
SÓJOVÉ BÔBY (48,9 %), voda, morská soľ (13,8 %), alkohol (z cukrovej trstiny), fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). Môže obsahovať glutén.
Sójové bôby
Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Energetická hodnota 315 kJ / 74 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,2 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 8,3 g |
z toho cukry: | 3,4 g |
Bielkoviny: | 9,8 g |
Soľ: | 15,0 g |