Sójová omáčka SHOYU 500ml BIO Country Life

460010

Nový produkt

Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidla. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť. V malom množstve prehĺbi a zvýrazní chuť akéhokoľvek pokrmu.

Viac detailov

8,20 €

2 položky

- +

 
Detaily

Popis

Shoyu pochádza z Číny a má už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou „sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.

Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.

V Dobrotách leto 2013 sa na strane 4-6 a 12-13 dočítate bližšie informácie o fermentovaných sójových výrobkoch a ďalších japonských výrobkoch. Nájdete tu ďalšie zaujímavé informácie o výrobe a tipy na použitie japonských fermentovaných špecialít - shoyu, tamari a miso.

Tipy na použitie:

  • Ryžový šalát s paradajkami
    - recept je napísaný na strane 20 v časopise Dobroty leto 2013.
  • Zeleninové soté
    - recept je napísaný na strane 9 v časopise Dobroty leto 2013.
  • Zálievka z kešu orechov
    - zľahka rozmixujte 2 lyžice shoyu, 4 lyžice olivového oleja, 1lyžicu balzamikového octu a hŕstku kešu orechov.
  • Dresing na šalát
    - zmiešajte sezamový olej, shoyu, agávový sirup, jablčný ocot; dresing je výborný na rukolový šalát s avokádom.
  • Jednoduchý dresing na šalát
    - zmiešajte shoyu s olivovým olejom a octom.
  • Restovaná hliva ustricovitá
    - hlivu restujte na troche olivového oleja, keď sú huby napoly hotové, pridajte shoyu a dokončite restovanie.
  • Marinády
    - na zeleninu, mäso i ryby;
    - shoyu zmiešajte podľa chuti buď s medom, alebo javorovým, alebo agávovým sirupom, potrite surovinu zmesou a pečte v rúre alebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, tekvica alebo mrkva.
  • Pokrmy založené na paradajkách (napr. omáčky na cestoviny)
    - shoyu potlačí kyslosť paradajok a prospeje celkovej chuti pokrmu.
  • Polievky, omáčky, zeleninové zmesi ...

Rozdiel medzi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari sú viac-menej zameniteľné tým, že tamari si lepšie udrží chuť a arómu pri tepelnej úprave. Shoyu sa, naopak, odporúča používať k finálnemu dochutenie hotového pokrmu. Nie je to ale žiadne železné pravidlo.

  • Vyrába sa rozdielnym spôsobom - tamari vzniká ako vedľajší výrobok pri výrobe klasickej miso pasty.
  • Tamari sa vyrába z prirodzene bezlepkových surovín.
  • Tamari je tmavšia, hustejšia a má bohatšiu a výraznejšiu chuť.

Výroba shoyu:
Na výrobu sójovej omáčky shoyu sú potrebné sójové bôby, pšenica, fermentačné činidlo koji (Aspergillus oryzae) a soľ.

  1. Sójové bôby sa najprv uvaria a potom zmiešajú s opraženou a nahrubo rozdrvenou pšenicou. Do tejto zmesi sa pridá fermentačné činidlo koji. Jeho úlohou je naštartovať kvasný proces.
  2. Zmes sa na tri dni umiestni do špeciálnej inkubačnej miestnosti zvanej Muro, kde možno ľahšie udržiavať teplotu a vlhkosť vzduchu potrebnú pre správne naštartovanie fermentácie.
  3. Potom sa zmes zmieša s morskou soľou a vodou a umiestni do veľkých cédrových kadí.
  4. V kadiach shoyu zreje 18-24 mesiacov, zmes sa pravidelne mieša.
  5. Keď je zmes zrelá, lisuje sa a následne filtruje.
  6. Nakoniec sa omáčka hodinu ohrieva na 80 ° C. Táto pasterizácia je súčasťou tradičného postupu výroby. Starostlivo sa dozerá, aby neboli zničené cenné enzýmy.

Zloženie

Voda, SÓJOVÉ bôby* 19 %, PŠENICE* 16 %, jedlá morská soľ 12 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae). *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Alergény

Lepok, Sójové bôby

Skladovanie

Chráňte pred teplom.

  • Legislatívne zaradenie Sójový výrobok - tekuté ochucovadlo.
  • Poľnohospodárska produkcia Japonsko

Výživové údaje na 100 ml

Energetická hodnota 264 kJ / 62 kcal
Tuky: 0,1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g
Sacharidy: 6,2 g
z toho cukry: 0,0 g
Bielkoviny: 8,8 g
Soľ: 12,0 g

Zebra BIOEU BIOCZ-BIO-001

Napíšte Váš názor

Sójová omáčka SHOYU 500ml BIO Country Life

Shoyu je tradičná sójová omáčka vyrábaná zo sójových bôbov, pšenice a fermentačného činidla. Má výraznú arómu a ľahko sladkastú chuť. V malom množstve prehĺbi a zvýrazní chuť akéhokoľvek pokrmu.

Napíšte Váš názor

 
Komentáre(0)

Momentálne žiadne príspevky (názory) od zákazníkov.

Ďalšie produkty v rovnakej kategórii (24):

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...

QR kód

Menu