P125
Nový produkt
Pohánka - jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých (Fagopyrum esculentum) patrila dlho k málo známym obilninám. V poslednej dobe však záujem o ňu prudko vzrastá, a to nielen medzi vegetariánmi a makrobiotiky. Najviac je rozšírená v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzsku alebo Kanade, kde sú veľmi obľúbené pohánkovej lievance s javorovým sirupom.
Semeno pohánky obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán, zinok. Z vitamínov skupinu B, cholín, rutín a tokoferol (E). Najviac je táto obilnina cenená pre vysoký obsah bioflavonoidov, rutínu, obsiahnutého v semenách i šupkách. Pôsobí liečivo na cievy v celom organizme. Vracia im pružnosť a spolu s prítomným vitamínom E lieči na cievach chorobné zmeny. Zmierňuje ťažkosti s kŕčovými žilami na nohách. Účinok rutínu ešte násobí vitamín C, preto je nevyhnutné jesť k pohánke surovú zeleninu. Rutín s vitamínom C znižuje riziko trombózy, infarktu či mozgovej mŕtvice. Pravidelná konzumácia pohánky (aspoň tri krát týždenne) spolu s pitím odvaru z ľanového semena a zvýšeným príjmom vlákniny vylieči behom mesiaca hemoroidy.
Pohánka je tiež veľmi výhodná k detoxikácii pri tehotenstve a vôbec akejkoľvek Autointoxikácia (sebeotravě). Známy je liečebný účinok pohánky pri praskanie žiliek v oku, tvári, pri zvýšenej krvácavosti, žalúdočných a dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch či pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii.
Obsah vitamínov B 1 a B 2 pomáha telu aktivovať energiu podporujúce činnosť nervov. Priaznivo ovplyvňuje stavy podráždenosti, nechutenstvo a bolesti hlavy.
Veľmi dôležitým vitamínom obsiahnutým v pohánke je cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami a alkoholom. Zároveň napomáha pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni. Pohánka obsahuje kyselinu linoleovú, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí proti zrážaniu krvi v cievach. Lipidy z pohánky obsahujú 0,2 percenta fyziologicky aktívnych rastlinných sterolov - sitosterol a compesterol, ktoré znižujú vstrebávanie cholesterolu z potravy. Vzhľadom k obsahu škrobov a plnohodnotné bielkoviny podobné živočíšnym (aminokyselinám lyzínu, metionínu a triptofán) poskytuje pohánka vynikajúcu plnohodnotnú stravu. Minerálne látky a stopové prvky (najmä vápnik) sú v pohánke významné pri tehotenstve av geriatrii (teda pre starších občanov). Pohánka je bezlepkovú obilninou. To ocenia najmä diabetici a pacienti, pre ktorých je bezlepková diéta životné nutnosťou.
Obsah balenia : 500g