Popis
Viete, ako je to s údajne skrytým glutamátom v potravinách?
- Glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu.
- Ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách.
- Ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť.
- Chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny.
- Voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr .:
- v zrelých paradajkách;
- v zrejúcich potravinách, ako je parmezán;
- v bielkovinových hydrolyzátoch - napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch;
- vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari;
- v izolovanom glutamátu - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda ako glutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti - toto je ten škodlivý glutamát sodný;
- pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná
v bielkovine alebo voľná.
- Dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných
zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje.
- PRIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PRÍSNE ZAKÁZANÝ.
Zloženie
Jedlá morská soľ, bambucké maslo *, kukuričný škrob *, maltodextrín *, kvasnicový extrakt, slnečnicový olej *, karamelizovaný cukor *, cibuľa * 0,5%, mrkva * 0,5%, petržlen *, kurkuma *. Môže obsahovať stopy mlieka, lepku, sóje, horčice, zeleru a vajec. * výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Skladovanie
Skladujte v suchu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 28 kJ / 7 kcal |
---|
Tuky: |
0,5 g |
---|
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
0,2 g |
---|
Sacharidy: |
0,6 g |
---|
z toho cukry: |
0,0 g |
---|
Bielkoviny: |
0,0 g |
---|
Soľ: |
0,9 g |
---|
DE-ÖKO-001