V celozrnnej špaldovej múke zostávajú zachované všetky cenné zložky, charakterizujúce pšenicu špaldovú. Múka bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku je vynikajúca na pečenie a priame použitie v domácnosti namiesto klasickej múky. Pôžitok z jedla zvýrazňuje jemne oriešková chuť špaldy. Je výborná na prípravu chleba, na pečenie koláčov a rôznych zákuskov. Môže sa tiež používať na zahustenie pokrmov i na prípravu halušiek.
Pšenica špaldová (Triticum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Pestuje sa najmä v systéme ekologického poľnohospodárstva. Jej výnimočné kvality ju zaraďujú medzi vyhľadávané obilniny. Pevný dvojitý obal pliev (vyžaduje dodatočné lúpanie po zbere) jedinečne chráni pred kontamináciou, preto je možné použiť celé zrná vo výžive. Je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom lepku, vyznačuje sa výraznou orieškovou chuťou. Vysoký obsah vlákniny výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.Špalda je pestovaná v súlade zo zásadami ekologického poľnohospodárstva, takže máte istotu, že Vaše telo nie je vystavené zbytočnou záťažou chemickými látkami.
Rady pred prvým použitím špaldovej celozrnnej múky: Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia ako biele múky, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke 1/3 - 2/3 celozrnnej, kým pri použití prejdete na celých 100%. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky.
Prajeme Vám veľa zdravia zo špaldy!